Curry a karfiol? Prečo nie…

YELLOW CHICKEN cauliflower CURRY.
Keď sa povie Thajsko, karí, všetky myšlienky idú bokom a zameriavam sa na tú famóznu chuť spojenia kokosového mlieka a thajskej karí pasty. Skvelé žlté karí sa dá nakombinovať so všetkou zeleninou, alebo mäsom aké si viete len predstaviť. Jemná chuť kokosového mlieka, dochutená žltou karí pastou, tentokrát spolu s oranžovými batátmi, karotkou, bielou cibuľou, žltou cuketou a fialovým karfiolom. Samozrejme nesmiem zabudnúť spomenúť ani čerstvé koreniny/bylinky ako čili, koriander, thajská bazalka, citrónová tráva, kaffírová limeta a v neposlednom rade bambusové výhonky.

Skvelé žlté karí sa dá nakombinovať so všetkou zeleninou, alebo mäsom aké si viete len predstaviť. Toto je pre mňa “božská” kombinácia , ktorej neodolám ani o pol noci. Tak výrazná chuť exotiky a plný tanier samej zdravej dobroty.
Ak ste karí doma ešte neskúšali, myslím, že je pravý čas ZAŽIŤ CHUŤ THAJSKA DOMA

Potrebujeme:
• 2 kusy kuracích pŕs (môžu byť menšie, máme dostatok zeleniny)
• 3-4 strúčiky cesnaku
• ½ PL limetkovej šťavy
• 2 stonky citrónovej trávy
• 4-5 kafírových listov
• ½ hrste koriandru
• hrsť thajskej bazalky
• 1 stredne veľká cibuľa
• 1 stredná mrkva ( 4 menšie karotky)
• 2 hrste karfiolu (použil som fialový, ale výborný je aj klasický)
• 1 čili paprička
• hrsť bambusových výhonkov
• 1 menšia žltá cuketa (cca 15cm)
• 1 hrsť sladkých zemiakov (batátov)
• 1 PL palmového, alebo hnedého cukru
• 2-3 ČL žltej karí pasty
• 2 PL rybacej omáčky
• 1PL sladkej sójovej omáčky (tentokrát nie je podmienkou)
• 400 ml kokosového mlieka
• 1½ – 2 dcl vody
• rastlinný olej

• jazmínová ryža

Postup:
Karí patrí medzi moje najobľúbenejšie thai jedlá. Je až neuveriteľné, ako sa dá s každým karí vyhrať, dochutiť ho a ako ho ozvláštniť. Tentokrát plné chutí a ingrediecií.
Každé karí bez výnimky (tu robia ľudia najčastejšie chybu) – začíname spenením, orestovaním na oleji, napríklad na cesnaku, cibuli, poprípade galangale.
Následne pridáme karí pastu, ktorú restujeme približne 2minúty a počkáme až sa uvoľnia vonné esencie a spoja sa nám chute.
Prilejeme kokosové mlieko. Vložíme na drobno nakrájanú mrkvu, bambusové výhonky, popučenú citrónovú trávu, listy kafírovéj limety a čili.
Vložíme kuracie prsia. Ja si ich vždy pripravujem zvlášť, teda aspoň obvarím, aby mi v karí neplávali zbytky po uvarení.
Počas toho obvarím aj batáty a karfiol som si uparil (tiež satčí obvariť), celý postup si tým zjednoduším a následne už len pridám všetko do karí.
Privedieme do varu a pridáme tekuté zložky, spolu s cukrom. Nakrájaná cuketa, batáty a cibuľa idú neskôr, aby sa nerozvarili.
Ak je mrkva a kuracie mäso dostatočne mäkké, pridáme koriander a thajskú bazalku a uparený karfiol. Odstavíme.
V prípade dochutíme ešte rybacou omáčkou, alebo šťavou z limetky. Veľmi záleží na druhu, aký používate.
Stretol som sa s menej výraznou aj viac výraznou, preto aj ja v poslednom kroku vždy ochutnám, či je karí podľa mojich predstáv.
Podávame s jazmínovou ryžou.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík