Kto by nemiloval opečené rebierka? Podávané ešte aj na sladký spôsob s nádychom cesnaku a limetky.
Takto by som v jednoduchosti zhrnul toto predjedlo, možno aj hlavné jedlo.
Základom rebierok je domáca omáčka, ktorú si vlastnoručne pripravíme z domáceho medu, pretlaku a ďalších ingrediencií.
Chuť je neopísateľná, prudko návyková, tak opatrne s prejedením sa.
Potrebujeme:
• bravčové rebierka cca 1,5kg
• 5 strúčikov cesnaku
• 3-4 čili papričky
• ½ PL čerstvého koriandru
• 1 PL sušeného cesnaku
• šťava z 1 limetky
• 5-6 PL domáceho medu
• 150 ml paradajkového pretlaku alebo (1,5 dcl kečupu – domáceho)
• 7 PL sladko-štipľavej omáčky
• ½ PL rybacej omáčky na dochutenie
• slnečnicový olej
Postup:
Najdlhší čas zaberie príprava samotných rebierok. Je dobré ich obvariť až tak dlho, pokiaľ sa mäso nerozpadáva, až sa ľahko oddelí od kosti.
No neprehnať to, aby sa nerozpadlo úplne. Ideálny čas je medzi 1,5 – 2 hodinami.
Keď sú rebrá pripravené a osušené, na oleji si orestujeme cesnak spolu s na drobno nakrájanými čili papričkami. (nie sú nutnosťou)
Následne pridáme rebrá a spolu orestujeme pár min, aby chytili “opečený nádych”.
Následne zalejeme pripravenou omáčkou, zo zvyšných ingrediencií a povaríme až omáčka zhustne na požadovanú konzistenciu.
Mala by byť viac hustá ako riedka. Rebrá v nej namáčame.
Čerstvý koriander, spolu so sušeným cesnakom, poprípade s opečenými sezámovými semienkami použijeme až na koniec.