Thai curry roasted cauliflower

THAI ROASTED CAULIFLOWER, alebo jednoducho opečené karí karfiolové “stejky” na thai spôsob.
Poznáte ma, že som zástancom použitia pravých karí pást v thajských jedlách.
Tu som spravil výnimku a pripravil som karfiol s bežným karí korením, ktoré má väčšina z Vás doma.

Dlho dlho som bežný karí prášok/ mix korenia nepoužíval, lebo to nie je karí korenie pre mňa, ktoré tvorí hlavnú zložku thai kuchyne.
Hlavne som chcel rozoznať chuť od thai pasty. Urobil som doslova až MEGA DOBRE! V podstate by som nemenil momentálne za thai pastu.
Možno raz skúsim pre porovnanie, nateraz dávam recept s bežným karí korením, je to TOP,  dlho dlho som lepší karfiol nejedol.

Preliate dokonalou peanut omáčkou z arašidov  a kokosového mlieka.

Potrebujeme:
• 3 plátky karfiolu
• 2-3 PL olivového oleja (ja som použil na jeden ks olivový a na 2 ks sezámový)
• 2-3 ČL karí korenia (podľa chuti)
• 1/2 ČL bieleho korenia
• 1-2 strúčiky cesnaku, poprípade sušený cesnak
• 1 PL šťavy z limetky
• 1 PL rybacej omáčky
• 1 PL (kopcom) čerstvého koriandru
• štipka sušených čili papričiek
• opečené arašidy na posypanie
• celé môžeme ozvláštniť nastrúhaným galangalom/zázvorom

Na omáčku:
• 2 PL kopcom arašídového masla – nesolené, nesladené
• 1 a 1/2 dcl kokosového mlieka – mlieko nie je z konzervy, ale tekuté v tetrapacku, bežné z obchodu, možné zameniť aj za mandľové.


Postup:
Opäť vyhráva jednoduchosť. Karfiol zbavíme listov a opláchneme. Odkrojíme cca 1,5cm hrubé plátky. V miske zmiešame ingrediencie až nám vznikne hustejšia “karí” pasta. Tou dôkladne potrieme plátky, aj do záhybov a dier, ktorí vznikli pri prerezaní. Uložíme na pečiaci papier, ja som ho nepoužil, ani neviem prečo, ale ničomu to neškodilo, neprihoreli. Môžeme ešte pokvapkať trochou oleja. Pečieme na 180 stupňov približne 25-30minút. Medzi časom si pripravíme omáčku z arašídového masla. Jednoducho vymixujeme aby bola viac tekutejšej, ako hustejšej konzistencie. Polejeme, posypeme opečenými burskými orieškami.
Najlepšie na karfióle je, že si ho užijú ako vegetariáni tak aj vegáni – tu stačí zameniť chuť slanej rybacej omáčky za slanú sójovú, prípadne použiť iba soľ.
Či už jedlo zvolíte ako ľahké predjedlo, alebo ako hlavný chod, je na Vás. Odporúčam so zemiakmi a šalotkou.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík