Možno netradičná fotka, tak ako aj netradičný recept.
Nejedná sa priamo o thajský recept, no pozostáva aj z thajských ingrediencií a to sa u mňa počíta.
Všetci ste zvyknutí na klasické wafle. Čo ich tak vyskúšať po mojom?
Základ tvoria batáty – sladké zemiaky, doplnené o tapioka škrob, ryžovú múku a kokosové mlieko.
Tentokrát nie klasické v plechovke, ale bežne dostupné “riedke” kokosové mlieko v tetrapaku.
Samozrejma fantázii sa medze nekladú a kľudne môžete obmeniť za mandľové, alebo ryžové mlieko.
Potrebujeme:
• 260g sladkých zemiakov
• 3-4 PL ovsených vločiek
• 80g ryžovej múky
• 1 PL Tapioka škrobu (alebo Solamil/Gustin)
• 1/2 prášku do pečiva
• 1 väčšie vajíčko
• 1 PL kokosového oleja
• 1 PL hnedého, alebo palmového cukru
• 200ml kokosového mlieka
• štipka škorice (kľudne aj viac)
Postup klasických waflí pozná asi každý, tak sa ho budeme držať aj tentokrát. Hlavným rozdielom je, že wafle s batátmi sa vo waflovači pripravujú od 8-10min.
Je to tým, že batáty cesto zahustili natoľko, že potrebujú svoj čas na upečenie.
Batáty ošúpeme a buď uvaríme, alebo opečieme. Následne necháme vychladnúť.
Ja som použil vysokorýchlostný mixér a v podstate som pridával jednu zložku za druhou.
Batáty, múka, ovsené vločky, Tapioku, “prdopec”, cukor, mlieko, olej a aj škoricu. Dnu šlo aj vajíčko, resp. iba žĺtko. Zmes dôkladne vymixujeme .
Z bielka vyšlaháme sneh a do hotovej zmesi zľahka primiešame vareškou.
Rozpálime waflovač a potrieme maslom z oboch strán. Berte na vedomie, že cca 2 ks waflí trvá, kým sa zohrá cesto s maslom a waflovačom.
Servírujeme s ovocím, v mojom prípade jahody, maliny, čučoriedky a pitahaya. No najväčšej obľube u nás sa stala práve verzia s banánmi a javorovým sirupom.
Možno by nebolo zlé pridať sneh z dvoch vajíčok. Neskúšal som, ale zdá sa mi, že by bolo cesto viac nadýchané.
Mne stačilo aj jedno 🙂 Ak to niekto skúsi budem rád za info ako to dopadlo 🙂