Ako chutí, vyzerá a čo má obsahovať pravé thajské GREEN chicken CURRY?
Pre mňa keď sa povie karí, začínajú sa slinky zbiehať. Často sa stretávam bohužial, že nie je thajské karí ako karí.
Veľmi rád vám sem dávam recept, na pravé thai curry. Aby ste si vedeli túto tradičnú thajskú 💣 ľahko pripraviť aj doma. Čo má obsahovať?
Základom je čerstvá zeleninka. Čo už zoženiete je na vás, avšak čím bohatšie karí, tým chutnejšie.
Potrebujeme:
• 400g kuracích pŕs
• 4-5cm Galangalu/poprípade zázvoru
• 2-3strúčiky cesnaku
• pre intenzívnu chuť 1PL kopcom zelenej karí pasty
• hrsť: cukrového hrášku, thai bazalky, koriandru, fazuľových luskov, hrsť thai baklažánu, dá sa použiť aj klasický👌
• 400ml kokosového mlieka + 150ml vody, alebo kuracieho vývaru
• 2-3PL rybacej omáčky
• 3/4PL šťavy z limetky
• 5-7ks listov kaffírovej limety + čili 🌶
• niekto používa aj citrónovú trávu 👌
• troška rastlinného oleja
Príprava a samotný postup je voňavý už od začiatku 👏 Na oleji speníme cesnak, galangal nakrájané na drobno.
Pridáme karí pastu, premiešame kým sa neuvoľnia vonné esencie restujeme. Prilejeme kokosové mlieko a necháme pastu “roztopiť” ak sa celá neorestovala.
Nasledujú kuracie prsia, kaffírové listy a rybacia omáčka spolu so šťavu z limetky a čili. Povaríme pár min. Pridáme cukor a postupne zeleninu.
Tá ktorá sa prvá rozvarí, tá až na koniec. Podlejeme trochou vody a prípade dochutíme ešte rybacou ak sa vám zdá málo slané.
Servírujeme s jazmínovou ryžou a dozdobíme ešte trochou čerstvých byliniek.
Karí aj ďalšie recepty thajskej kuchyne nájdeš v cestovateľskej kuchárke: THAI nech sa páči