Thai Yellow curry MANGO/PINEAPPLE fried rice 🥭🍍🌶🍤🍚
Letná ľahká zeleninová bomba s krevetami, ktorou zaujmete aj okolie.
Nikdy som neskúšal opekanú ryžu v kombinácii mango a ananás.
Vždy iba ananás, ale samotné 🥭 dodalo jedlu ešte viac exotický “ šmrnc”😉
Potešia sa hlavne milovníci kreviet, no veľmi jednoducho ich zameníte za kuracie, alebo vegetariánsku verziu s tofu.
Recept opäť jednoduchý, ktorý zvládnete hravo aj s deťmi 😉🔝
Ja som na fotku potreboval veľký ananás, samozrejme mi ostalo dosť stir-fry aj do misiek takže sa nebojte a naložte si do misiek kľudne 😉 a kopcom
Potrebujeme:
• veľký hrnček ryže (jazmínová/basmati)
• 1PL yellow curry pasty
• 1/2ČL kurkumy + 1/2ČL bieleho korenia
• 1PL sladkej sójovej omáčky
• 1PL ustricovej omáčky
• 1/2PL rybacej omáčky
• cca 15-20 ks kreviet
• ananás a mango
• čili flakes, alebo čerstvé čili papričky
• 3 strúčiky cesnaku
• 2 mrkvy
• hrnček hrášku
• 1/2 hrnčeka červenej kápie
• 3-4 stonky jarnej cibuľky
• kešu oriešky, plný hrnček
• hrsť koriandru
• olej (u mňa sezámový)
Postup je jednoduchý ako väčšina thai jedál.
Na oleji si opečieme cesnak, krevety a čili. Hotové za pár minutiek, vyberieme bokom a do woku pridáme karí pastu a mrkvu, hrášok s kápiou, s troškou vody podusíme. Pridáme ryžu spolu s omáčkami a korením, kurkumou a opekáme (ak je nutné za pomoci oleja)
Pridáme vopred pripravené krevety s čili a cesnakom. Na koniec pridáme opečené kešu oriešky, na malé kúsky nakrájané mango a ananás, čerstvú jarnú cibuľku spolu s koriandrom. Ak opekáte dlhšie a neustriehnete si to, môžu sa omáčky odpariť, ale nebojte sa použiť trochu kokosového mlieka. Dokonca odporúčam ryžu pripraviť do polomäkka, tiež sa totižto varí, aby sa nerozvarila.