V ostatnej dobe sú veľmi populárne tieto “bowls”. Tak sme si jednu thajskú dopriali aj my doma.
Úprimne napíšem, “zožrali” sme 4 procie na posedenie na obed dvaja 😀
Tá kombinácia chutí skadko slanej je proste dokonalá. Tentokrát bez čili 😉
Základ tvoria kuracia prsia, s arašidovým maslom a veľa veľa vašej obľúbenej zeleniny.
Celkom som si obľúbil kuracie prsia spracované so sódou bikarbónou, písal som o nich viackrát 😉
V podstate je recept jednoduchý, tak ako celá thajská kuchyňa.
Potrebujeme:
• zelenina podľa vášho výberu
• 3 strúčiky cesnaku
• 4-5cm galangalu (zázvoru)
• 1 PL sezámu a hrsť opečených arašidov
• kuracie prsia (ja som použil iba 2ks)
• 3 PL arašidového masla
• 2 PL ustricovej omáčky
• 2 PL slaskej sójovej omáčky
• 1 PL rybacej omáčky
• 1-2 PL šťavy z liemtky (podľa chuti)
• voda na podliatie, sóda bikarbóna cca 1PL
• jazmínová ryža
Postup:
Kuracie prsia marinujeme so sódou bikarbónou vo vode cca 20min. Následne prepláchneme… (presný postup nájdete v ďaľších príspevkoch)
Cesnak a galangal orestujeme do zlatista a následne pridáme prsia a na prudkom ohni opečieme so sezámom a omáčkami.
Pridáme arašidové maslo a podlejeme trochou vody a zredukujeme. Kto chce a má rád hustú konzistenicu, pridajte škrob 👌
Ku koncu zalejeme s limetkovou šťavou, podsypeme opečenými orieškami a premiešame ešte počas varu. Hotovo 👏 vrstvíme do misky s jazmínovou ryžou a ľubovoľnou zeleninou.
U mňa to bola: červená kapusta, jarná cibuľka, mrkva, mungo klíčky, šalátové srdiečka. Verím, že s bielou reďkovkou by to bolo ešte lahodnejšie, no nezohnal som ju 🙁