Ďaľšia miska z kategórie “healthy bowl”. Tentokrát s krevetami v omáčke pripravenej z opečených búrskych orechov a červenej thai karí pasty .
Tá chuť je nezameniteľná, vynikajúca. Odporúčam vždy na dochutenie jedál používať opečené orechy, ak sa ich už rozhodnete použiť.
Verte mi, nikdy by ste neskúsili kombináciu kreviet s arašidovým dipom – až do dnes 🙂 Originál receptu obsahuje tofu, ale prečo nespraviť zmenu, keď som mal pod nosom práve krevety. Celkom ma to milo prekvapilo.
Potrebujeme:
Na šalát:
• 8-10 ks stredných kreviet
• 3-4 strúčiky cesnaku
• 4-5 plných hrstí mladého špenátu
• 1 väčšia kápia (červená)
• čerstvá baby karotka
• 2 hrste mladého hrášku
• 2 -3 stonky jarnej cibuľky
• 2 hrste mungo klíčkov
• 1 hrsť čerstvého koriandru
• 2-3 limetky
• 1/2 hrste opečených búrskych orechov
• 1/2 stonky citrónovej trávy
• kvapka oleja
Na omáčku:
• 1 hrsť opečených búrskych orechov
• 2PL arašidového masla (nesladeného)
• 2PL trstinového cukru (ak máte palmový – ideál)
• 1 strúčik cesnaku
• 1 ČL červenej thai karí pasty (pre výraznejšiu chuť môžete pridať aj viac)
• 3-5cm galangalu (alebo zázvoru)
• 2,5 dcl kokosového mlieka
• 1/2 PL rybacej omáčky
• 2-3 PL vody
Postup:
Ako každý šalát, aj tento je v podstate jednoduchou záležitosťou. Na kvapke oleja orestujeme na drobno nakrájaný cesnak, prihodíme krevety a opečieme pár minutiek, odstavíme bokom.
Klasicky vrstvíme zeleninu ako špenát, karotka, hášok, jarná cibuľka a kápia. Všetko čerstvé – bez tepelnej úpravy.
Omáčku, alebo díp – ako sa Vám lepšie pozdáva názov 🙂 pripravíme tiež jednoducho.
Opečené “buráky” zmiešame s arašídovým maslom. Pridáme na drobno nakrájaný galangal, alebo zázvor. 1 strúčik cesnaku, 1 ČL thai red curry pasty, cukor a rybaciu omáčku. Premiešame a ponorným mixérom začneme mixovať. Postupne prilejeme kokosové mlieko. V prípade ak je omáčka hustá zriedime troškou vody. Konzistencia by mala byť tekutejšia – vhodná na poliatie.
Krevety, ktoré sme si pripravili na začiatku na pavnici, opäť rozpálime a za rýchleho miešania pridáme 2-3 PL vytvorenej omáčky. Krásne sa spojí s krevetami a postupne skaramelizuje pridaný cukor.
V pripravenej miske máme navrstvenú zeleninu. Poukladáme krevety a na čo najtenšie nakrájanú citrónovú trávu posypeme. Pridáme ešte opečené orechy, mungo klíčky, čerstvý koriander a pokvapkáme čerstvou šťavou z limetiek.