Thai BASIL FRIED RICE.
Priznám sa, že na fotku by sa viac hodila ryža basmati, tá sa toľko nelepí.
Ale keďže varíme thajské jedlá, tak proste jazmínová musí byť 🍚❤️
A v tomto prípade ideálne ak vám ostane ryža z predchádzajúceho dňa. Na toto jedlo sa hodí priam až dokonalo 👏
Recept až prehnane jednoduchý.
Hlavnou ingredienciou je thajská bazalka, ktorá má špecifickú chuť po zmesi korenín ako badián, aníz, muškátový oriešok, kardamón a trošku v pozadí škorica.
Oplatí sa zadovážiť si ju, alebo jednoducho vypestovať aj doma za oknom 👏
Potrebujeme:
• 2 hrnčeky jazmínovej ryže
• cca 15 kreviet
• pak choi, brokolica, paprika
• poriadna hrsť thai bazalky
• 3 strúčiky cesnaku a 1 cibuľa
• koriander, stačí pár lístkov
• 1/2 ČL bieleho korenia
• 2 PL sladkej sójovej omáčky
• 2 PL ustricovej omáčky
• 1 PL rybacej omáčky
• štava z 1/2 limetky
• kvapka oleja, 150ml vody
Postup:
Na oleji orestujeme cesnak a pridáme na 3-4 min krevety. Krevety vyberieme a prihodíme obľúbenú zeleninu. Podlejeme vodou nech sa trošku prevarí. Pridáme korenie a prilejeme tekuté zložky.
Na koniec pridáme krevety, uvarenú ryžu a na drobno nakrájanú cibuľu spolu s poriadnou dávkou thai bazalky, koriander a z ľahka premiešame a povaríme ešte 2min nech sa spojí bazalka s ryžou. Bazalka sa nemusí rozvariť.
Na dozdobenie a dochutenie vajíčko, čerstvé mungo klíčky a jarná cibuľka.